Het financieel plan is een onlosmakelijk deel van het businessplan. Maar waarom? Waarschijnlijk omdat een sadistische beleidsmaker ooit op een blauwe maandag beslist heeft om alle ondernemers te kwellen. Of zit er toch een meerwaarde aan een goed financieel plan? Lees het hieronder.
Natuurlijk is het financieel plan niet enkel een verplicht nummertje. Als je het mij vraagt, is dit zelfs het belangrijkste onderdeel van het businessplan. Bij het starten van een onderneming wordt er gehamerd op het belang van het financieel plan maar vaak verdwijnt dat plan in de hectiek van de opstart in de archiefkast. Hieronder lees je waarom het financieel plan een essentieel onderdeel van je beleidsvoering is en waarom dit eerder als handleiding zou moeten dienen dan als toegangsticket.
1. Het stellen van bereikbare doelen
Tijdens het opstellen van een financieel plan wordt je uitgedaagd om na te denken over de haalbaarheid van je ambities. Je wil als freelancer per jaar € 200.000 omzet behalen en je uurtarief is € 60, dan zul je 33.334 uren factureerbaar werk moeten leveren, bonne chance! Je wordt ook gedwongen om na te denken over de kosten die komen bij je intenties en bijgevolg hoe winstgevend en schaalbaar je ideeën zijn.
2. Cashflow planning
Naast winstgevendheid vertelt een goed financieel plan ook hoe je geld zich zal gedragen. Je begint met een spaarpot en een tank goede moed maar als je niet hebt nagedacht waar je geld naartoe zal gaan, zal je spaarpot snel leeg raken en je tank met moed zal evensnel volgen. Plan op hoeveel tijd je je investeringen terug zal verdienen, hoeveel voorraad je nodig zal hebben, hoe lang je zal moeten wachten op het geld van je klanten en hoe snel je leveranciers aan de deur zullen staan.
3. Een evaluatietool en een gids voor beleidsbeslissingen
Toets je resultaten af met je financieel plan om te weten of je op de goede weg zit. Het is aan te raden om dit maandelijks te doen. Aan de hand van de verschillen tussen plan en werkelijkheid weet je waar je focus hoort te liggen en hoe dringend je dient bij te sturen. Formuleer op basis van deze verschillen een actieplan en evalueer de maand erna wat deze acties opgebracht hebben. Op deze manier verwerf je inzicht in je bedrijf en in de sector waar actief bent.
4. Het verkrijgen van financiering
Zonder een doordacht financieel plan zal niemand zijn centen aan jou toevertrouwen. Je zal duidelijk moeten tonen wat je met de centen van plan bent, op welke manier deze terugverdiend zullen worden, in welke veelvouden en op welke termijn. Als dit netjes uitgeschreven staat op papier zullen potentiële investeerders dit kunnen beoordelen en kan je hen vertrouwen winnen.
Natuurlijk zijn dit niet de enige redenen waarom een financieel plan belangrijk is en kan ik over deze redenen nog ver uitweiden maar ik hoop dat deze vier puntjes duidelijk maken op welke manier een financieel plan een essentieel werktuig is bij het bouwen van een gezonde onderneming.
Het is nooit te laat om je financieel plan onder de loep te nemen. Ik maak hier samen met jou graag een uurtje tijd voor.