• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat zijn de belangrijkste cijfers in jouw resultatenrekening?

Wat zijn de belangrijkste cijfers in jouw resultatenrekening?

Wat zijn de belangrijkste cijfers in jouw resultatenrekening_ - Proficio
Laatst bewerkt:  juni 12, 2024  |    Gepubliceerd: april 14, 2023

De resultatenrekening wordt ook wel eens de winst- en verliesrekening genoemd. Dat is dus het rapport dat je mogelijks iedere maand, hopelijk ieder kwartaal en minstens ieder jaar door je boekhouder voorgelegd krijgt, waarop staat hoeveel winst je gemaakt hebt in deze periode. Maar er is uiteraard een verschil tussen netto en bruto winst en bovendien is winst niet het enige interessante cijfer dat je uit dit rapport kan halen. Hieronder een overzicht van de andere zeer nuttige cijfers uit je resultatenrekening.

1. Omzet

Welke inkomsten heeft je onderneming dit jaar gegenereerd? Hoeveel centen heb ik van mijn klanten gekregen? Dit zijn de inkomsten uit de reguliere bedrijfsvoering. De speciallekes waar je niet elk jaar van kan genieten, zoals bijvoorbeeld subsidies, staan apart onderaan je resultatenrekening onder “uitzonderlijke opbrengsten”.

2. Bruto marge

Hoeveel heb je overgehouden van je omzet? Hoeveel geld heb je nog over nadat je directe leveranciers betaald zijn? Om je bruto marge te kennen trek je de kosten die rechtstreeks verbonden zijn aan je product of dienst van je omzet af. Deze kosten worden de variabele kosten genoemd. Wanneer je omzet stijgt, zullen deze kosten evenredig mee stijgen.

3. Operationele kosten

Hoeveel bruto marge moet ik minstens genereren om alle ondersteunende processen te betalen? Een ander woord voor operationele kosten is vaste kosten. Dit kan je zien als de kosten die je moet maken om je bedrijf te doen draaien zoals personeelskosten, huur, kantoormaterialen, …

4. EBITDA

Hoeveel cash heb ik gegenereerd uit mijn bedrijfsvoering? Wanneer je je variabele kosten en je vaste kosten van je omzet aftrekt, ken je je EBITDA. Dit is dus het resultaat van je bedrijfsvoering zonder rekening te houden met kosten die voortvloeien uit beslissingen die je in het verleden genomen hebt zoals intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen.

5. Bruto winst

Hoeveel centen heb ik over als de kosten die voortkomen uit investeringen en financieringen heb afgetrokken? Dit is je EBITDA verminderd met je intresten, afschrijvingen, waardeverminderingen en uitzonderlijke kosten en opbrengsten.

6. Netto winst

Hoeveel centen heb ik over als de overheid is gepasseerd? Uiteraard komt de overheid ook nog eens langs om te kijken hoeveel centjes jij verdiend hebt en gaat daar een stukje van opeisen. Wanneer de overheid voor een laatste keer langsgekomen is, mag je zelf beslissen wat je nu met deze netto winst doet. Je kan dit aan jezelf uitkeren (maar dan komt de overheid nog eens langs, ja, het houdt nooit op) of je kan deze in je onderneming laten steken om verdere groei te faciliteren.

  Thomas - profielfoto - square

  Over de auteur

  Thomas Lantmeeters

  In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

  Meer blogs