• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • De belangrijkste KPI’s binnen digitale marketing

De belangrijkste KPI’s binnen digitale marketing

Laatst bewerkt:  juni 11, 2024  |    Gepubliceerd: maart 29, 2024

Digitale marketing is tegenwoordig onmisbaar. Het stelt organisaties in staat om hun merk te promoten, leads te genereren en uiteindelijk de verkoop te verhogen. Maar hoe bepaal je of je digital marketing inspanningen vruchten afwerpen? Dit is waar marketing KPIs (key performance indicators) een cruciale rol spelen. KPIs zijn meetbare waarden die essentieel zijn om de effectiviteit van je digital marketing activiteiten te evalueren. In dit artikel verkennen we de belangrijkste KPIs voor digital marketing en bieden we inzicht in hoe je deze kunt monitoren.

Wat zijn KPIs voor digitale marketing?

Marketing KPIs zijn cruciale, meetbare statistieken die de prestaties van je digital marketing activiteiten weergeven. Ze bieden waardevolle inzichten in het succes van je marketingstrategieën en maken het mogelijk om te beoordelen of je je doelstellingen hebt behaald. Het is van belang te onthouden dat KPIs afgestemd moeten zijn op je specifieke bedrijfs- en marketingdoelen. Wat effectief is voor het ene bedrijf, is dat mogelijk niet voor het andere. Daarom is het kiezen van de juiste KPIs essentieel voor jouw organisatie.

Waarom moet je KPIs bijhouden?

Het consequent bijhouden van KPIs is fundamenteel voor het kwantificeren van de effectiviteit van je digital marketing inspanningen. Hieronder bespreken we enkele redenen waarom het essentieel is om je KPIs nauwlettend te volgen:

 1. Cijfers voor succes: KPIs verschaffen je concrete, meetbare gegevens over de prestaties van je marketingactiviteiten. Deze marketing metrics tonen aan of je inspanningen resultaat opleveren en of je de gestelde doelen hebt bereikt.
 2. Inzicht in effectiviteit: Door je KPIs zorgvuldig te monitoren, kun je vaststellen welke marketingstrategieën effectief zijn en welke niet. Dit stelt je in staat om je budget en middelen te alloceren aan de meest succesvolle kanalen en tactieken.
 3. Optimalisatie van campagnes: Een grondige analyse van je KPIs kan zwakke plekken in je marketingcampagnes aan het licht brengen. Door deze inzichten kun je je strategieën aanpassen en optimaliseren, wat leidt tot verbeterde resultaten.
 4. Rendement op investering: Het systematisch bijhouden van je KPIs helpt je te bepalen of je marketinguitgaven gerechtvaardigd zijn. Je kunt de ROI van je marketinginspanningen berekenen en nagaan of je budget effectief wordt ingezet.
 5. Bijsturen van strategie: Wanneer je constateert dat je KPIs niet worden gehaald, biedt dit een kans om je digital marketing strategy te herzien en nieuwe tactieken te implementeren om je doelstellingen te realiseren.

Hoe kun je KPIs voor digitale marketing bijhouden?

Er zijn meerdere methoden om je KPIs voor digital marketing te monitoren. Hier volgen enkele gangbare technieken:

 1. Google Analytics: Google Analytics is een essentiële tool voor digital marketing, die diepgaande inzichten biedt in websiteverkeer, de oorsprong van je bezoekers, conversies en meer. Het is een onmisbaar instrument om je KPIs en marketing metrics te evalueren en om trends te spotten.
 2. Social media analytics: Social media platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter verschaffen eveneens gedetailleerde analytics tools die je in staat stellen om de effectiviteit van je social media campagnes te meten. Je kunt KPIs zoals bereik, engagement en conversies in kaart brengen.
 3. E-mailmarketingplatforms: Email marketing platforms zoals Mailchimp en Campaign Monitor zijn krachtige hulpmiddelen om de KPIs van je email marketing campagnes te volgen. Ze bieden inzicht in belangrijke statistieken zoals open rates, click-through rates en conversiepercentages.
 4. CRM-systemen: Klantrelatiebeheersystemen (CRM) zijn van onschatbare waarde voor digital marketing, ze helpen je bij het volgen van leads en klanten en het meten van de impact van je marketingcampagnes. Met CRM kun je KPIs zoals conversieratio’s en de bijdrage van verschillende marketingkanalen aan de verkoop analyseren.

Het kiezen van de juiste tools die aansluiten bij je bedrijf en doelstellingen is cruciaal. Verzeker je ervan dat je de nodige data kunt verzamelen en interpreteren om je KPIs voor digital marketing effectief te monitoren.

De belangrijkste KPI’s voor digitale marketing

Nu we het belang van het monitoren van je KPI’s in digital marketing hebben besproken en manieren hebben verkend om deze te volgen, laten we ons verdiepen in enkele essentiële KPIs die elke marketeer zou moeten kennen.

 1. Verkeer: Het analyseren van website visits is cruciaal voor het evalueren van het succes van je digital marketing strategieën. Je kunt inzichten verkrijgen door het totale aantal bezoekers, unieke bezoekers en het verkeer per kanaal te monitoren, wat allemaal belangrijke KPIs zijn.
 2. Conversiepercentage: De conversion rate is een onthullende KPI binnen digital marketing, die aantoont hoeveel van je websitebezoekers converteren naar leads of klanten, en is daarmee een sleutelindicator voor de effectiviteit van je website en landingspagina’s.
 3. Cost Per Lead (CPL): De cost per acquisition, een variant van de Cost Per Lead (CPL), is een waardevolle KPI die aangeeft wat de kosten zijn om een nieuwe klant te werven binnen je digital marketing inspanningen. Dit wordt berekend door de totale uitgaven van je marketingcampagnes te delen door het aantal verworven leads.
 4. Return on Investment (ROI): De Return on Investment (ROI) is een kritische KPI die de winstgevendheid van je digital marketing activiteiten meet, door de verhouding tussen de gegenereerde winst en de gemaakte kosten te bepalen.
 5. Social media engagement: Het meten van engagement door middel van KPIs zoals likes, reacties en shares is een belangrijk onderdeel van social media marketing, en biedt inzicht in de prestaties van je content en de mate van betrokkenheid van je publiek.
 6. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): SEO KPIs zijn onmisbaar in digital marketing, omdat ze de zichtbaarheid van je website in zoekmachines meten. Deze omvatten rankings voor specifieke zoekwoorden, de hoeveelheid organisch verkeer en het aantal backlinks naar je site.
 7. E-mailmarketing: KPI’s voor e-mailmarketing zijn cruciaal voor het meten van het succes van je digitale marketingcampagnes. Ze omvatten statistieken zoals openingspercentages, doorklikpercentages en conversiepercentages, die samen de impact en het bereik van je e-mailmarketinginspanningen meten.
 8. Betaalde advertenties: PPC (pay-per-click) KPIs zijn essentieel voor het bijhouden van de prestaties van je betaalde advertentiecampagnes binnen het digitale marketingspectrum. Deze KPIs hebben betrekking op belangrijke statistieken zoals het aantal klikken, de kosten per klik en conversiepercentages, en geven een duidelijk beeld van de financiële efficiëntie en effectiviteit van je campagne.

Deze KPIs zijn slechts een momentopname van de talloze beschikbare meetgegevens die kunnen worden bijgehouden. Het selecteren van de KPI’s die het beste aansluiten bij jouw digitale marketingdoelstellingen en de strategische doelen van je bedrijf is cruciaal voor een zinvolle analyse.

Hoe kies je de juiste KPIs om bij te houden?

Het kiezen van de juiste KPIs om te monitoren is van fundamenteel belang om het succes van je digitale marketinginspanningen te kwantificeren. Hier zijn een aantal tips om je te helpen bij het bepalen van de KPIs die het beste je marketingdoelen dienen en bruikbare inzichten opleveren.

 1. Bepaal je doelstellingen: Identificeer de primaire doelstellingen van je digitale marketingstrategie. Of het nu gaat om het genereren van meer verkeer naar je website, het genereren van leads of het stimuleren van conversies, je KPIs moeten direct gekoppeld zijn aan deze marketingdoelen.
 2. Identificeer je belangrijkste kanalen: Bepaal welke digitale marketingkanalen het belangrijkst zijn voor je bedrijf. Richt je op KPIs die specifiek zijn voor deze kanalen, zoals klikken en conversies voor PPC-campagnes of organisch verkeer en rankings voor SEO, om ervoor te zorgen dat je digitale marketinginspanningen op koers liggen.
 3. Stel meetbare doelen: Stel precieze doelen voor elke KPI die je volgt, zoals het verhogen van het organische verkeer met 20% binnen zes maanden. Deze SMART KPIs bieden duidelijke mijlpalen voor je digitale marketingcampagnes en helpen je om de voortgang effectief te meten.
 4. Analyseer je gegevens: Analyseer regelmatig je KPI-gegevens om trends en patronen te identificeren die van invloed zijn op je digital marketing inspanningen. Gebruik deze inzichten om je marketingstrategieën aan te passen en te optimaliseren voor betere prestaties.
 5. Wees flexibel: Naarmate je bedrijf groeit en je doelstellingen evolueren, kunnen je KPIs veranderen. Wees bereid om je KPIs aan te passen en nieuwe te introduceren binnen je digital marketing strategie naarmate je behoeften veranderen.

Het selecteren van de juiste KPIs is een dynamisch proces dat constante monitoring en aanpassingen vereist binnen je digital marketing strategie. Het is cruciaal om je KPIs regelmatig te evalueren om te verzekeren dat ze nog steeds aansluiten bij je bedrijfsdoelstellingen.

Wat niet te tracken

Hoewel het monitoren van KPIs cruciaal is voor je digital marketing succes, is het even belangrijk om te herkennen welke KPIs je niet moet volgen. Hier zijn enkele KPIs die je mogelijk wilt vermijden, waaronder bepaalde vanity metrics.

 1. Vanity metrics: Vanity metrics zijn cijfers die misschien indrukwekkend lijken maar weinig substantiële waarde toevoegen aan je digitale marketingdoelen, zoals het aantal volgers op sociale media zonder daadwerkelijke betrokkenheid of conversies.
 2. Overmatig tracken: Het bijhouden van een overvloed aan KPIs kan overweldigend zijn en tot gefragmenteerde informatie leiden. Concentreer je op de KPIs die essentieel zijn voor het succes van je digital marketing doelstellingen.
 3. Onbetrouwbare gegevens: Zorg ervoor dat je KPIs steunen op betrouwbare, nauwkeurige en actuele gegevensbronnen. Dit is fundamenteel om de effectiviteit van je digital marketing inspanningen te waarborgen en je KPIs correct bij te houden.
 4. Onrealistische doelen: Stel SMART KPIs die haalbaar zijn en in lijn liggen met je bedrijfsomvang en middelen. Het stellen van onrealistische KPIs kan demotiverend werken en leiden tot teleurstelling binnen je digital marketing inspanningen.

Het is cruciaal om kritisch te zijn bij het kiezen en bijhouden van je KPIs voor digital marketing. Zorg ervoor dat ze niet alleen relevant zijn voor je bedrijf en doelstellingen, maar ook dat ze bruikbare inzichten bieden die je strategie kunnen versterken.

Conclusie

Het monitoren van KPIs via een marketing dashboard is essentieel voor het meten van de effectiviteit van je digital marketing inspanningen en het behalen van je bedrijfsdoelen. Door de juiste KPIs te volgen kun je optimalisaties doorvoeren waar nodig, je marketingbudget efficiënt inzetten en krijg je waardevolle inzichten in welke processen succesvol zijn en wat nog verbetering nodig heeft. Zorg dat je je KPIs regelmatig evalueert en bijstelt om ze actueel en relevant te houden voor je bedrijfsstrategie. Met doordachte KPIs kun je je digitale marketingstrategie verfijnen en duurzaam succes realiseren.

Thomas - profielfoto - square

Over de auteur

Thomas Lantmeeters

In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

Meer blogs