• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Return on Investment (ROI): wat is het & waarom is het belangrijk

Return on Investment (ROI): wat is het & waarom is het belangrijk

Laatst bewerkt:  juni 11, 2024  |    Gepubliceerd: februari 26, 2024

Inleiding

Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe rendabel je investeringen zijn. Een van de meest gebruikte maatstaven of kpi’s hiervoor is Return on Investment (ROI), oftewel het rendement op investeringen. In dit artikel zullen we bespreken wat ROI nu precies is, hoe je het kunt berekenen en waarom het belangrijk is voor je bedrijf. We zullen ook enkele voorbeelden geven om de berekening van ROI te verduidelijken.

Wat is Return on Investment (ROI)?

Return on Investment (ROI) is een financieel ratio dat het rendement van een investering meet in verhouding tot de kosten van de investering. Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage. De ROI is dus een belangrijke maatstaf om te bepalen hoe succesvol een investering was, of kan worden.

Waarom is ROI belangrijk voor je bedrijf?

ROI is een essentiële maatstaf om de effectiviteit van je investeringen te beoordelen. Het biedt inzicht in de rendabiliteit van projecten en helpt bij het nemen van strategische beslissingen. Hier zijn enkele redenen waarom het weten van de ROI belangrijk is voor je bedrijf:

1. Inzicht in budgettering

Door de ROI te berekenen, krijg je een duidelijk inzicht in welke delen van je bedrijf goed presteren en welke niet. Dit stelt je in staat om meer geïnformeerde beslissingen te nemen over waar je je budget op moet richten. Als een bepaalde investering een lage ROI oplevert, kun je overwegen om het budget voor die investering te verminderen of zelfs stop te zetten.

2. Betere beslissingen bij het aannemen van personeel

Het bijhouden van de ROI op je personeelsuitgaven kan je helpen bij het nemen van betere beslissingen bij het aannemen van nieuw personeel. Door inzicht te krijgen in de prestaties van je huidige teamleden, kun je degenen identificeren die het beste bij je bedrijf passen en het meest bijdragen aan je ROI.

3. Langetermijnplanning

De ROI kan je helpen begrijpen waar je bedrijf goed presteert en waar je kunt verbeteren. Met gedetailleerde analyses kun je effectiever plannen en met meer vertrouwen beslissingen nemen.

4. Voldoen aan de verwachtingen van klanten

Door de ROI bij te houden, kun je ook voldoen aan de behoeften van je klanten. Als de ROI van een bepaalde inspanning afneemt, kun je je bedrijfsstrategie tijdig aanpassen. Dit stelt je in staat om te reageren op veranderingen in de marktvraag en concurrentie.

Het is belangrijk om te weten dat een positieve ROI betekent dat de opbrengsten de kosten overtreffen, wat aangeeft dat de investering winstgevend is. Een negatieve ROI betekent dat de investering verliesgevend is en mogelijk moet worden herzien of stopgezet.

Hoe bereken je de ROI?

Er zijn verschillende versies van de ROI-formule, maar de meest gebruikte is:

1. ROI = Nettowinst / Kosten van de investering

of

2. ROI = Opbrengst van de investering / Investering

Deze formules vergelijken de opbrengst van de investering met de kosten ervan, om zo het rendement te bepalen. Hoe hoger het percentage, hoe hoger het rendement en hoe rendabeler de investering.

Om de ROI te berekenen, moet je dus wel eerst de nettowinst en de kosten van de investering kennen. Nettowinst is het verschil tussen de opbrengst en de kosten van de investering.

Voorbeeld ROI berekening

Laten we samen eens kijken naar een voorbeeld om de berekening van de ROI duidelijk te maken.

Stel dat je een bedrijf hebt en je investeert €10.000 in een marketingcampagne. Na de campagne genereert het €7.000 aan extra omzet. De kosten van de campagne, inclusief advertentiekosten en personeelskosten, bedragen €5.000. De nettowinst van de investering is dus €7.000 – €5.000 = €2.000.

Om de ROI te berekenen, deel je de nettowinst door de kosten van de investering en vermenigvuldig je het resultaat met 100 om het percentage te krijgen.

ROI = (€2.000 / €10.000) * 100 = 20%

In dit voorbeeld bedraagt de ROI 20%. Dit betekent dat je 20 cent verdient voor elke euro die je hebt geïnvesteerd.

Jaarlijks geannualiseerde ROI-formule

Soms wil je ook het gemiddelde jaarlijkse rendement van een investering berekenen over een periode van meerdere jaren. Dit wordt dan de geannualiseerde ROI genoemd. Om de geannualiseerde ROI te berekenen, gebruik je de volgende formule:

Geannualiseerde ROI = ((1 + ROI) ^ (1 / jaren)) – 1

De geannualiseerde ROI helpt je om de prestaties van een investering over meerdere jaren te vergelijken en te analyseren

Beperkingen van de ROI-formule

Hoewel ROI een nuttige maatstaf is, heeft het ook zijn beperkingen. Hier zijn enkele beperkingen van de ROI-formule:

  1. ROI houdt geen rekening met de tijdsfactor. Het negeert de timing van inkomsten en uitgaven, waardoor het niet geschikt is voor het vergelijken van investeringen met verschillende looptijden.
  2. ROI houdt geen rekening met de risicofactor. Het negeert het risico dat gepaard gaat met een bepaalde investering. Een investering met een hoog rendement kan ook een hoog risico hebben.
  3. ROI houdt geen rekening met de waarde van geld in de tijd. Het negeert het feit dat geld vandaag meer waard is dan in de toekomst vanwege inflatie en de mogelijkheid om het geld te investeren en rendement te behalen.

Het is belangrijk om deze beperkingen in gedachten te houden bij het gebruik van de ROI als maatstaf voor investeringen. Het kan nuttig zijn om aanvullende maatstaven te gebruiken, zoals de interne rendementsvoet (IRR) of de terugverdientijd, om een vollediger beeld te krijgen van de rendabiliteit en risico’s van een investering.

Wat wordt beschouwd als een ‘goede’ ROI?

Wat als een goede ROI wordt beschouwd, hangt af van de aard van de investering. Bijvoorbeeld, als een bedrijf geld uitgeeft aan nieuwe apparatuur, wordt het rendement gemeten in productiviteit. Aan de andere kant vereisen marketinguitgaven een positief rendement in de sales. De ROI die je verwacht van bv. je zoekmachineoptimalisatie-inspanningen zullen dus anders zijn dan de ROI die je zoekt bij een investering in een nieuwe fabriek.

Over het algemeen wordt een ROI in de dubbele cijfers als goed beschouwd. Het is echter belangrijk om realistisch te zijn en grondig onderzoek te doen voordat je grote aankopen doet. Iemand die je de hemel belooft, levert waarschijnlijk geen goede rendementen.

Conclusie

Return on investment (ROI) is een cruciale maatstaf om de rendabiliteit van investeringen te beoordelen. Door de ROI te berekenen, krijg je inzicht in de winstgevendheid van specifieke projecten en kun je betere beslissingen nemen over waar je je budget op moet richten. Het is echter belangrijk om de beperkingen van de ROI-formule in gedachten te houden en aanvullende maatstaven te gebruiken om een vollediger beeld te krijgen van de rendabiliteit en risico’s van een investering. Met de juiste ROI-berekening kun je dus de groei en het succes van je bedrijf bevorderen.

Thomas - profielfoto - square

Over de auteur

Thomas Lantmeeters

In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

Meer blogs