• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoeveel kost het aantrekken van een nieuwe klant?

Hoeveel kost het aantrekken van een nieuwe klant?

Hoeveel kost het aantrekken van een nieuwe klant_ - Proficio
Laatst bewerkt:  juni 12, 2024  |    Gepubliceerd: oktober 6, 2023

Een cijfer dat van essentieel belang is, maar dat vaak over het hoofd wordt gezien: de kosten voor het aantrekken van een nieuwe klant, ook bekend als de Customer Acquisition Cost (CAC). Het beheersen van deze waarde is de sleutel tot het begrijpen van de gezondheid en de groei van uw bedrijf. In deze blogpost vertellen we hoe je de CAC kunt berekenen en waarom dit zo cruciaal is.

Wat is CAC?

CAC is het bedrag dat een bedrijf gemiddeld uitgeeft om één klant te verwerven. Dit bedrag omvat marketinguitgaven, verkoopkosten, softwaretools en mogelijk andere gerelateerd uitgavenposten.

Hoe bereken je de CAC?

Voor het berekenen van de CAC is er een simpele en logische formule:

CAC = het totaal van kosten die toe te wijzen zijn aan het aantrekken van nieuwe klanten / het aantal klanten die je hiermee verworven hebt.

De uitdaging is echter om je kosten correct toe te wijzen over de juiste periode. Hierbij is het belangrijk dat je een duidelijk zicht hebt op de werkelijke uitgaven aan marketing en sales over een bepaalde periode. Wijs daarop deze kosten toe aan de klanten die aangetrokken werden als gevolg van deze kosten.

Stel dat je in een maand €5.000 uitgeeft aan marketing en verkoop en dat je in die maand 50 nieuwe klanten verwerft, dan zou je CAC €100 zijn.

In bovenstaand voorbeeld drukken we de CAC uit in functie van het aantal klanten dat er verworven wordt. Je kan de CAC echter ook uitdrukken in functie van de verworven omzet. Je maakt hiervoor gebruik van de omzet uit een eerste aankoop van de klant of de life time value van de klant (de totaalomzet die je klant naar verwachting zal spenderen aan jouw product of dienst). CAC kan echter ook uitgedrukt worden in termen van de tijd die het kost om je investering in klantenwerving terug te verdienen. Meer hierover in een volgende post.

Waarom is het berekenen en controleren van de CAC belangrijk?

1. Rendement op investering (ROI)

Door het begrijpen van uw CAC kunt u de effectiviteit van uw marketingstrategie evalueren. Als uw CAC bijvoorbeeld €100 is en elke klant brengt gemiddeld €300 op, dan heb je een gezonde ROI. Maar als elke klant slechts €80 oplevert, maak je verlies.

2. Budgettoewijzing

Als je weet hoeveel het kost om een klant te verwerven, kun je beter beslissen hoeveel je wilt besteden aan marketing en verkoop.

3. Bedrijfsgroei

Door uw CAC te monitoren kunt u groeiproblemen vroegtijdig signaleren. Een plotselinge stijging van de CAC kan wijzen op problemen in de markt, verhoogde concurrentie of interne uitdagingen.

4. Klantbehoud

Als uw CAC hoog is, kan het verstandiger zijn om te investeren in klantbehoud en -tevredenheid dan in het aantrekken van nieuwe klanten.

  Conclusie

  Het regelmatig berekenen en controleren van uw CAC is niet alleen een goed financieel inzicht, maar ook essentieel voor het succes op lange termijn van uw bedrijf. Door te begrijpen wat het werkelijk kost om een nieuwe klant te winnen, kunt u betere, meer geïnformeerde beslissingen nemen over hoe u uw bedrijf groeit en beheert.

  Thomas - profielfoto - square

  Over de auteur

  Thomas Lantmeeters

  In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

  Meer blogs