• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Pensioenadvies voor ondernemers: een gids voor een zorgeloze toekomst

Pensioenadvies voor ondernemers: een gids voor een zorgeloze toekomst

Laatst bewerkt:  juni 11, 2024  |    Gepubliceerd: maart 19, 2024

Als ondernemer koester je zonder twijfel een passie voor je bedrijf, maar het is eveneens belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen toekomst. Ben je op de hoogte van het vermogen dat je hebt opgebouwd en wat je kunt verwachten na je actieve loopbaan? Het is essentieel om te weten hoe je je pensioen kunt opbouwen en hoe je jezelf financieel kunt beschermen. Dit artikel belicht de belangrijkste aspecten van pensioenplanning voor ondernemers in België en biedt inzichten om een financieel plan te ontwikkelen voor een zorgeloze toekomst.

De basis van pensioenplanning voor ondernemers

Als ondernemer draag je de verantwoordelijkheid voor je eigen pensioenplanning. Het is dus van groot belang om kennis te hebben van de verschillende pijlers van het Belgische pensioenstelsel en om advies in te winnen om een strategie te ontwikkelen die aansluit bij jouw unieke situatie. We zullen de cruciale pijlers bespreken die je in overweging moet nemen, waaronder het verkrijgen van geïndividualiseerd pensioenadvies.

1. Wettelijk pensioen

Het wettelijk pensioen vormt de basispijler van het Belgische pensioenstelsel. Het wordt uitgekeerd door de overheid en is gebaseerd op je inkomen, je beroepsstatus en het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Als ondernemer is het belangrijk om te beseffen dat het wettelijk pensioen vaak niet volstaat om comfortabel van je pensioenleeftijd te genieten. Daarom is het cruciaal om extra voorzieningen te treffen, zoals het plannen voor vroegpensioen, om je financiële toekomst veilig te stellen.

2. Aanvullend pensioen

De tweede pijler betreft het aanvullend of extralegaal pensioen, waarbij ondernemers zoals jij kunnen profiteren van opties zoals een groepsverzekering, een pensioenfonds of een individuele pensioentoezegging om een aanvullend pensioen op te bouwen. Het is van groot belang om je pensioenopbouw geregeld te re-evalueren en indien nodig aanpassingen te doen om je extralegaal pensioen te optimaliseren.

3. Individueel pensioensparen

De derde pijler van het Belgische pensioensysteem is individueel pensioensparen, een fiscaal voordelige methode om privé een pensioenreserve op te bouwen. Door maandelijks of jaarlijks een bedrag opzij te zetten, kun je profiteren van de voordelen van lange termijnsparen. Het is aan te raden om je pensioenspaarplan periodiek te herzien en zo nodig bij te stellen om het meeste uit deze fiscaal voordelige optie te halen.

4. Niet-fiscaal sparen en beleggen

Buiten de fiscaal voordelige opties, kun je ook kiezen voor sparen en beleggen zonder directe fiscale voordelen. Dit kan via traditionele spaarrekeningen, beleggingen, verzekeringen of vastgoedinvesteringen. Het is essentieel om een evenwichtige beleggingsportefeuille te onderhouden die een goede balans tussen risico en rendement weerspiegelt, en om deze regelmatig te evalueren.

Het belang van een pensioenadviseur voor ondernemers

Als drukbezette ondernemer heb je al genoeg aan je hoofd. Het kan daarom verstandig zijn om een pensioenadviseur in te schakelen die expertise heeft in pensioenplanning voor ondernemers. Een deskundige pensioenadviseur kan je ondersteunen bij het opstellen van een gepersonaliseerd pensioenplan, afgestemd op je individuele situatie en doelstellingen, om zo een solide financiële toekomst voor jou te waarborgen.

Een deskundige pensioenadviseur kan essentiële begeleiding bieden bij het maken van belangrijke keuzes, zoals het selecteren van de meest geschikte pensioenopbouw, of bij het verfijnen van je fiscale situatie en het effectief beschermen van je vermogen. Bovendien helpt een pensioenadviseur je met het consequent evalueren en aanpassen van je pensioenplan, zodat je verzekerd bent van een actuele strategie.

Hoe vind je een betrouwbare pensioenadviseur?

Het selecteren van een betrouwbare pensioenadviseur is cruciaal voor je pensioenplanning. Hier volgen enkele tips die je ondersteunen in je zoektocht naar de juiste adviseur:

  1. Vraag aan andere ondernemers of zij ervaring hebben met pensioenadviseurs en vraag naar aanbevelingen.
  2. Doe online onderzoek naar verschillende pensioenadviseurs en lees reviews en testimonials van klanten.
  3. Een kennismakingsgesprek met een pensioenadviseur is een uitstekende eerste stap om te bepalen of er een persoonlijke klik is en of de adviseur inzicht heeft in jouw specifieke behoeften.
  4. Zorg ervoor dat je controleert of de pensioenadviseur over de vereiste vergunningen en certificeringen beschikt om gekwalificeerd pensioenadvies te verstrekken.
  5. Informeer naar de kostenstructuur en maak heldere afspraken over de vergoedingen voor de diensten van de pensioenadviseur om verrassingen te voorkomen.

Conclusie

Voor ondernemers is het van groot belang om tijdig te beginnen met pensioenplanning, gezien de complexiteit van het Belgische pensioenstelsel. Een gepersonaliseerd pensioenplan, opgesteld met de hulp van een pensioenadviseur, kan je ondersteunen bij het maken van weloverwogen beslissingen.

Het is aan te raden om je pensioenplan regelmatig te evalueren en indien nodig bij te stellen, rekening houdend met wijzigingen in je persoonlijke situatie en de wetgeving. Door zorgvuldige planning en deskundig advies kun je uitkijken naar een welverdiend pensioen en een zorgeloze toekomst als ondernemer.

Thomas - profielfoto - square

Over de auteur

Thomas Lantmeeters

In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

Meer blogs