• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De toekomst van het boekhouden: een partnerschap tussen ondernemer en accountant

De toekomst van het boekhouden: een partnerschap tussen ondernemer en accountant

Laatst bewerkt:  juni 11, 2024  |    Gepubliceerd: juni 12, 2024

Inleiding

De wereld van het boekhouden staat op het punt van verandering. Technologische vooruitgang, veranderende wetgevingen en economische ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren een ware revolutie teweeggebracht in de manier waarop accountants en ondernemers met financiële gegevens omgaan. In dit artikel verkennen we enkele belangrijke trends die de toekomst van het boekhouden zullen bepalen, en bespreken we hoe ondernemers zich hierop kunnen voorbereiden met behulp van online boekhouden, digitaal boekhouden en cloud boekhouden.

1. Geautomatiseerde gegevensinvoer

De digitale transformatie heeft gezorgd voor een ongekende automatisering van boekhoudkundige processen. Waar accountants vroeger urenlang gegevens moesten invoeren, kunnen tegenwoordig bankafschriften, facturen en andere financiële documenten rechtstreeks worden geïmporteerd in de boekhoudsoftware. Dit bespaart ondernemers niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een aanzienlijke vermindering van fouten. De opkomst van ondernemers die opgegroeid zijn met technologie, en de toenemende digitale vereisten vanuit de overheid, dragen bij aan deze ontwikkeling.

2. Real-time inzicht in de financiële situatie

Ondernemers willen tegenwoordig op elk moment een up-to-date overzicht van hun financiële gegevens kunnen raadplegen. De traditionele, vertraagde manier van boekhouden past niet meer bij deze behoefte. Accountants moeten daarom in staat zijn om ondernemers in real-time te voorzien van de benodigde informatie. Gespecialiseerde boekhoudplatformen maken dit mogelijk door de administratie te synchroniseren en ondernemers direct toegang te geven tot hun financiële gegevens. Deze ontwikkeling stelt accountants in staat om pro-actiever te adviseren en ondernemers sneller bij te sturen.

3. Meer toegevoegde waarde, hogere tarieven

De toenemende expertise en adviserende rol van accountants zal leiden tot een herziening van hun tariefstructuur. Waar voorheen de nadruk lag op het verwerken van gegevens, zal de focus verschuiven naar het bieden van hoogwaardige adviesdiensten. Ondernemers zullen bereid zijn meer te betalen voor deze toegevoegde waarde, mits accountants erin slagen hun klanten te overtuigen van de meerwaarde van hun dienstverlening.

4. De opkomst van big data

De explosieve groei van data biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en hun accountants. In tegenstelling tot het verleden, waar ondernemers moesten vertrouwen op historische gegevens en hun ‘buikgevoel’, kunnen zij nu gebruik maken van enorme hoeveelheden data om weloverwogen beslissingen te nemen. Voor accountants betekent dit dat zij bedrijven inzichten kunnen bieden die voorheen niet beschikbaar waren, zoals het identificeren van trends, het maken van betere voorspellingen en het helpen ontwikkelen van strategieën door middel van grondige analyses.

5. Cloud computing

Cloud computing heeft een grote impact gehad op de manier waarop accountants werken. Door gebruik te maken van cloud-based boekhoudsoftware kunnen accountants overal ter wereld toegang krijgen tot de financiële gegevens van hun klanten. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker om het juiste boekhoudtalent te vinden, ongeacht de locatie. Bovendien biedt cloud computing bedrijven de mogelijkheid om geld te besparen op hardware- en IT-kosten, wat werkplekonafhankelijk werken bevordert.

6. Blockchain

Blockchain, de gedistribueerde databasetechnologie, heeft ook de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de boekhoudsector. Blockchain biedt meer transparantie en veiligheid dan traditionele databases, doordat alle transacties worden vastgelegd in een openbaar grootboek. Hierdoor wordt fraude bemoeilijkt en kunnen gegevens gemakkelijker worden getraceerd en gecontroleerd. Hoewel blockchain nog in de kinderschoenen staat, is het duidelijk dat deze technologie in de toekomst een steeds belangrijkere rol zal spelen in de boekhouding, vooral vanwege de verhoogde veiligheid.

7. De veranderende rol van de boekhouder

De rol van de boekhouder ondergaat een ingrijpende transformatie. In het verleden lag de nadruk vooral op compliance-taken, maar tegenwoordig nemen boekhouders een meer strategische positie in. Ze fungeren als vertrouwde adviseurs voor bedrijven en helpen hen bij het begrijpen en interpreteren van financiële gegevens en analyses. Boekhouders ondersteunen ondernemers ook bij het nemen van betere beslissingen voor de toekomst, nu bedrijven steeds meer op data-gedreven inzichten vertrouwen.

8. Hoe noodzakelijk is een accountant nog?

Met de toenemende beschikbaarheid van gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware stellen steeds meer ondernemers zich de vraag of een accountant nog wel noodzakelijk is. Hoewel het volledig zelf bijhouden van de boekhouding een aantrekkelijke optie kan zijn om kosten te besparen, blijft de expertise van een boekhouder onmisbaar. Accountants kunnen niet alleen fouten voorkomen en belastingvoordelen identificeren, maar ook strategisch adviseren over de groei en ontwikkeling van het bedrijf. De ideale samenwerking tussen ondernemer en accountant wordt bereikt door gebruik te maken van online boekhoudsoftware, waardoor communicatie en inzicht in de financiële situatie worden verbeterd.

Conclusie: een partnerschap tussen ondernemer en accountant

De toekomst van het boekhouden zal worden gekenmerkt door een steeds nauwere samenwerking tussen ondernemer en accountant. Dankzij de digitalisering en automatisering kunnen accountants zich concentreren op hun adviserende rol, terwijl ondernemers zelf de basisadministratie kunnen bijhouden. Deze synergie zorgt ervoor dat bedrijven optimaal kunnen profiteren van de expertise en inzichten van hun accountant, zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie en kostenbesparing. Het boekhouden van de toekomst is een partnerschap waarin ondernemer en accountant samen de financiële koers van het bedrijf bepalen, vaak door samen te werken in de cloud en gebruik te maken van digitaal boekhouden.

Thomas - profielfoto - square

Over de auteur

Thomas Lantmeeters

In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

Meer blogs