• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Boekhouden voor ondernemers: alles wat je moet weten

Boekhouden voor ondernemers: alles wat je moet weten

Laatst bewerkt:  juni 11, 2024  |    Gepubliceerd: april 22, 2024

Als ondernemer is het cruciaal om een solide boekhouding bij te houden. Een goed georganiseerde boekhouding biedt niet alleen inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming, maar zorgt ook dat je voldoet aan wettelijke verplichtingen zoals het indienen van btw- en inkomstenbelastingaangiftes. Hoewel velen de voorkeur geven aan het inschakelen van een boekhouder, is zelf je boekhouding doen een haalbare optie die kosten kan besparen en je meer controle over je financiën biedt. Dit artikel biedt handige tips en praktische informatie over hoe je zelf je boekhouding kan doen.

Wat is boekhouden?

Voordat we de stappen van hoe je zelf je boekhouding kan doen overlopen, is het essentieel om te begrijpen wat boekhouding nu precies inhoudt. Boekhouden omvat het proces van het registreren, organiseren en analyseren van alle financiële transacties binnen je bedrijf. Dit houdt in: het bijhouden van inkomsten, uitgaven, debiteuren, crediteuren, belastingen en andere financiële informatie. Een goed bijgehouden boekhouding biedt een helder overzicht van je bedrijfsfinanciën, wat cruciaal is voor het maken van belangrijke zakelijke beslissingen.

Waarom zelf boekhouden?

Het zelf beheren van je boekhouding biedt verschillende voordelen voor ondernemers. Allereerst kun je aanzienlijk besparen op kosten, aangezien het inhuren van een externe boekhouder vaak prijzig is. Door zelf de boekhouding te doen, kun je deze kosten verminderen. Bovendien heb je volledige controle over je financiën, met direct inzicht in de financiële status van je bedrijf, wat handig is voor het snel oplossen van problemen of het besparen van kosten. Daarnaast vergroot het zelf doen van je boekhouding het begrip van de financiële aspecten van je onderneming, wat bijdraagt aan betere strategische beslissingen.

Stap 1: Open een aparte zakelijke bankrekening

Een cruciale eerste stap in het zelf boekhouden is het openen van een aparte zakelijke bankrekening om je zakelijke transacties gescheiden te houden van persoonlijke financiën. Dit vereenvoudigt het bijhouden van inkomsten en uitgaven en zorgt voor een duidelijk overzicht van je zakelijke financiën. Bovendien is het scheiden van zakelijke en persoonlijke transacties een vereiste van de Belastingdienst.

Stap 2: Facturatie en debiteurenbeheer

Het opstellen en versturen van facturen is een essentieel onderdeel van het boekhoudproces. Zorg ervoor dat je facturen voldoen aan de wettelijke eisen, inclusief het correct vermelden van het btw-tarief en -bedrag. Het is ook belangrijk om een efficiënt debiteurenbeheer te voeren, waarbij je bijhoudt welke facturen nog openstaan en herinneringen stuurt naar klanten die nog niet hebben betaald. Een goed beheerde debiteurenadministratie zorgt voor tijdige betalingen en helpt financiële problemen voorkomen.

Stap 3: Inkoopfacturen en crediteurenbeheer

Naast het versturen van facturen, krijg je als ondernemer ook te maken met inkoopfacturen van leveranciers. Het nauwkeurig registreren en bewaren van deze inkoopfacturen is cruciaal. Zorg dat je alle inkoopfacturen correct inboekt in je boekhoudsysteem en voer een gestructureerd crediteurenbeheer uit. Een tijdige betaling van inkoopfacturen voorkomt boetes en oplopende rentes en helpt je goede relaties met je leveranciers te onderhouden.

Stap 4: Houd je financiële administratie bij

Een goed georganiseerde financiële administratie is onmisbaar voor het bijhouden van je boekhouding. Bewaar alle relevante financiële documenten zoals inkomsten, uitgaven, facturen, bonnetjes en bankafschriften zorgvuldig. Gebruik een boekhoudprogramma of een Excel-spreadsheet voor het bijwerken en organiseren van je administratie. Regelmatige updates en het bewaren van alle benodigde documenten vergemakkelijken het genereren van financiële overzichten en het vinden van belangrijke informatie.

Stap 5: Btw-aangifte

Als ondernemer ben je verplicht om btw-aangifte te doen, waarbij je de ontvangen en betaalde btw over een bepaalde periode rapporteert. Zorg ervoor dat je btw-aangifte tijdig en correct is, om problemen met de belastingdienst te voorkomen en aan je wettelijke verplichtingen te voldoen.

Stap 6: Jaarrekening en inkomstenbelasting

Naast een btw-aangifte moet je als ondernemer ook jaarlijks een correcte aangifte omtrent je inkomstenbelasting indienen. Dit vereist dat je je totale inkomsten en uitgaven overzichtelijk maakt en dat je rapporteert hoeveel belasting je verschuldigd bent. Het tijdig opstellen van je jaarrekening en het indienen van je inkomstenbelastingaangifte helpt boetes te voorkomen. Overweeg om een belastingadviseur in te schakelen als je hierbij hulp nodig hebt.

Stap 7: Gebruik boekhoudsoftware

Het inzetten van boekhoudsoftware kan het proces van zelf boekhouden aanzienlijk vereenvoudigen. Met de juiste boekhoudsoftware kun je eenvoudig financiële gegevens bijhouden, facturen genereren, btw-aangiftes indienen en rapporten opstellen. Er is een breed scala aan boekhoudprogramma’s beschikbaar, van eenvoudige tools tot uitgebreide systemen, waaronder opties voor exact online boekhouden. Kies een programma dat aansluit bij jouw behoeften en zorg dat je vertrouwd raakt met de functionaliteiten.

Conclusie

Zelf boekhouden als ondernemer is goed haalbaar met de juiste tools en kennis. Het zorgvuldig bijhouden van je boekhouding stelt je in staat om de financiële gezondheid van je bedrijf te bewaken, kosten te besparen en te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Volg de stappen die we hebben besproken en maak gebruik van boekhoudsoftware om het proces te vereenvoudigen. Vergeet niet dat het altijd verstandig is om advies in te winnen bij een professionele boekhouder of belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet. Met een solide boekhouding kun je met vertrouwen je bedrijf laten groeien en succesvol zijn als ondernemer.

Thomas - profielfoto - square

Over de auteur

Thomas Lantmeeters

In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

Meer blogs