• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe bereken je de productiviteit van een medewerker?

Hoe bereken je de productiviteit van een medewerker?

Hoe bereken je de productiviteit van een medewerker - Proficio
Laatst bewerkt:  juni 12, 2024  |    Gepubliceerd: november 28, 2023

Als bedrijfseigenaar of manager is het belangrijk om de productiviteit van je medewerkers te meten. Productieve medewerkers dragen immers bij aan het succes en de groei van je bedrijf. Maar hoe bereken je eigenlijk de productiviteit van een medewerker? In dit artikel delen we verschillende methoden en tips om de productiviteit van je personeel te meten en te verhogen.

Wat is productiviteit?

Voordat we ingaan op het berekenen van de productiviteit, is het belangrijk om te begrijpen wat productiviteit eigenlijk betekent. Productiviteit is een maatstaf voor de efficiëntie waarmee arbeid wordt ingezet om een bepaalde output te genereren. Het is de verhouding tussen de hoeveelheid werk die een medewerker verricht en de tijd en middelen die daarvoor nodig zijn.

Het berekenen van de productiviteit

Er zijn verschillende manieren om de productiviteit van een medewerker te berekenen. Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte methoden:

1. Output per uur

Een eenvoudige manier om de productiviteit te berekenen, is door de output van een medewerker te delen door het aantal gewerkte uren. Dit geeft je een indicatie van de hoeveelheid werk die een medewerker per uur verricht. Bijvoorbeeld, als een medewerker in een uur 10 producten produceert, is de productiviteit 10 producten per uur.

2. Output per werkdag

Een andere manier om de productiviteit te meten, is door de output van een medewerker te delen door het aantal werkdagen. Dit geeft je een overzicht van de hoeveelheid werk die een medewerker per dag verricht. Bijvoorbeeld, als een medewerker in een dag 100 producten produceert, is de productiviteit 100 producten per dag.

3. Output per project

Als je werkt met projecten, kun je ook de productiviteit per project berekenen. Dit doe je door de output van een medewerker te delen door het aantal projecten. Zo krijg je inzicht in de hoeveelheid werk die een medewerker per project verricht. Bijvoorbeeld, als een medewerker in een project 500 producten produceert, is de productiviteit 500 producten per project.

4. Output per team

Als je met een team werkt, kun je ook de productiviteit van het hele team berekenen. Dit doe je door de totale output van het team te delen door het aantal teamleden. Zo krijg je een overzicht van de productiviteit van het team als geheel. Bijvoorbeeld, als een team van 5 medewerkers in een dag 500 producten produceert, is de productiviteit van het team 100 producten per medewerker per dag.

Tips om de productiviteit te verhogen

Nu je weet hoe je de productiviteit van een medewerker kunt berekenen, wil je natuurlijk ook weten hoe je deze kunt verhogen. Hieronder delen we enkele tips om de productiviteit van je medewerkers te verbeteren:

Tip 1

Investeer in training en ontwikkeling: Goed opgeleide medewerkers presteren beter en maken minder fouten. Zorg ervoor dat je medewerkers regelmatig trainingen en bijscholing krijgen om hun kennis en vaardigheden te vergroten.

Tip 2

Creëer een positieve werkomgeving: Een gezonde en positieve werkomgeving kan de productiviteit van medewerkers aanzienlijk verhogen. Zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en bied mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Tip 3

Stel duidelijke doelen: Door duidelijke doelen te stellen, weten medewerkers wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze hun werk beter plannen en organiseren. Zorg ervoor dat de doelen haalbaar en meetbaar zijn, zodat medewerkers hun voortgang kunnen bijhouden.

Tip 4

Geef regelmatig feedback: Feedback is essentieel om de productiviteit van medewerkers te verbeteren. Geef regelmatig constructieve feedback en erken de prestaties en inspanningen van medewerkers. Dit zal hun motivatie en betrokkenheid vergroten.

Tip 5

Optimaliseer werkprocessen: Efficiënte werkprocessen kunnen de productiviteit aanzienlijk verbeteren. Analyseer de bestaande processen en identificeer mogelijke knelpunten en inefficiënties. Implementeer verbeteringen en automatiseer repetitieve taken waar mogelijk.

Tip 6

Stimuleer teamwork en samenwerking: Teamwork kan de productiviteit en creativiteit van medewerkers verbeteren. Moedig samenwerking en kennisdeling aan, en creëer een cultuur waarin medewerkers elkaar ondersteunen en aanmoedigen.

Tip 7

Bied de juiste tools en middelen aan: Zorg ervoor dat medewerkers beschikken over de juiste tools en middelen om hun werk efficiënt uit te voeren. Dit kan variëren van software en technologie tot ergonomische werkplekken en goede communicatiemiddelen.

Tip 8

Moedig een gezonde work-life balance aan: Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Stimuleer medewerkers om pauzes te nemen en voldoende rust te nemen buiten werktijd.

Tip 9

Beloon en erken prestaties: Erkenning en beloning spelen een grote rol bij het motiveren van medewerkers. Zorg ervoor dat medewerkers worden beloond en erkend voor hun prestaties en inzet. Dit kan variëren van financiële beloningen tot informeel bedankjes en waardering.

Tip 10

Blijf innoveren: Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en technologieën in je vakgebied en moedig medewerkers aan om nieuwe ideeën en innovaties te verkennen. Door te blijven innoveren, blijft je bedrijf competitief en kunnen medewerkers zich blijven ontwikkelen.

  Conclusie

  Het meten en verhogen van de productiviteit van medewerkers is essentieel voor het succes van je bedrijf. Door de productiviteit te berekenen en de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat medewerkers optimaal presteren en bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf. Investeer in training en ontwikkeling, creëer een positieve werkomgeving, stel duidelijke doelen en geef regelmatig feedback. Optimaliseer werkprocessen, stimuleer teamwork en samenwerking, en zorg ervoor dat medewerkers beschikken over de juiste tools en middelen. Moedig een gezonde work-life balance aan en beloon en erken prestaties. Blijf innoveren en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Met deze tips kun je de productiviteit van je medewerkers verhogen en het succes van je bedrijf vergroten.

  Thomas - profielfoto - square

  Over de auteur

  Thomas Lantmeeters

  In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

  Meer blogs