• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De weg naar een bedrijfswagen: financiële leasing, operationele leasing of renting?

De weg naar een bedrijfswagen: financiële leasing, operationele leasing of renting?

Laatst bewerkt:  juni 12, 2024  |    Gepubliceerd: februari 16, 2024

Voor ondernemers die bedrijfsvoertuigen nodig hebben, is het essentieel om de juiste financieringsmogelijkheden te verkennen, waarbij financiële leasing vaak bovenaan de lijst staat. Dit artikel gaat in op de nuances van financiële leasing, de voordelen die het biedt, en hoe het zich onderscheidt van andere leasingvormen voor bedrijfsvoertuigen.

Wat is financiële leasing?

Bij financiële leasing koopt een leasingmaatschappij een bedrijfsvoertuig en verhuurt dit voor een vastgestelde periode aan een ondernemer, die vervolgens maandelijkse leasebetalingen verricht. Aan het einde van de leaseperiode kan de ondernemer gebruikmaken van de aankoopoptie om het voertuig te kopen tegen een vooraf vastgestelde restwaarde.

Financiële leasing vs operationele leasing

Alvorens de voordelen van financiële leasing te bespreken, is het cruciaal om het onderscheid te maken tussen financiële en operationele leasing.

Financiële leasing:

Bij financiële leasing draagt de ondernemer de verantwoordelijkheid voor het onderhoud, de verzekering en de belastingen van het voertuig, en dit met een aankoopoptie aan het einde van de leaseperiode.

Operationele leasing:

In tegenstelling tot financiële leasing, neemt bij operationele leasing de leasingmaatschappij de verantwoordelijkheid voor onderhoud, verzekering en belastingen van het voertuig op zich. Na afloop van de leaseperiode kan de ondernemer het voertuig teruggeven of gebruikmaken van de aankoopoptie om het te kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde.

Financiële leasing vs renting

Verder is het ook essentieel om onderscheid te maken tussen financiële leasing en traditionele financiering of “renting”.

Renting

Bij renting, wordt zoals bij een traditionele lening, het voertuig meteen eigendom van de ondernemer. De ondernemer voldoet aan de maandelijkse aflossingen aan de financiële instelling om de lening terug te betalen. Na de aflossingsperiode is de ondernemer volledig eigenaar van het voertuig.

Financiële leasing

Financiële leasing houdt dus echter in dat de leasingmaatschappij juridisch eigenaar blijft van het voertuig gedurende de leaseperiode. De ondernemer verricht maandelijkse leasebetalingen aan de leasingmaatschappij voor het gebruik van het voertuig. Aan het einde van de leaseperiode kan de ondernemer gebruikmaken van de aankoopoptie om het voertuig te verwerven tegen een vooraf vastgestelde restwaarde.

Verschil financiële leasing en renting

Het voornaamste verschil tussen financiële leasing en renting is dat bij financiële leasing de ondernemer niet het directe eigendom van het voertuig heeft tijdens de leaseperiode. Het voertuig blijft in het bezit van de leasingmaatschappij. Dit kan fiscale voordelen en flexibele financieringsmogelijkheden opleveren, maar het beperkt ook de vrijheid van de ondernemer om het voertuig voor andere doeleinden te gebruiken.

Voordelen van financiële leasing

Financiële leasing kan toegepast worden op diverse bedrijfsvoertuigen, waaronder personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens en zelfs machines. Het is niet alleen gunstig voor transportbedrijven, koeriersdiensten en bouwbedrijven die frequent behoefte hebben aan nieuwe voertuigen, maar ook voor KMO’s die zo efficiënt mogelijk willen omgaan met hun centen.

Voordeel 1

Een van de voordelen van financiële leasing is dat het een flexibele financieringsmogelijkheid biedt zonder dat er grote voorafgaande investeringen nodig zijn. Ondernemers kunnen door middel van regelmatige leasebetalingen hun financiële middelen beter spreiden, wat hen meer ruimte geeft om in andere bedrijfsonderdelen te investeren.

Voordeel 2

Financiële leasing biedt ook fiscale voordelen: aangezien de leasingmaatschappij als juridisch eigenaar van het voertuig optreedt, zijn de leasebetalingen aftrekbaar als bedrijfskosten, wat kan resulteren in aanzienlijke belastingvoordelen voor de ondernemer.

Voordeel 3

Een ander significant voordeel van financiële leasing is dat het ondernemers in staat stelt om continu over moderne en betrouwbare voertuigen te beschikken. Met de aankoopoptie aan het einde van de leaseperiode kan de ondernemer het voertuig tegen de restwaarde overnemen, wat bijdraagt aan de efficiëntie van bedrijfsactiviteiten.

Stappenplan bij afsluiten van financiële leaseovereenkomst

Als je als ondernemer het besluit neemt om een voertuig te leasen via financiële leasing, zijn er verschillende stappen die moeten worden genomen.

1. Kies een leasingmaatschappij

Het is belangrijk om een betrouwbare leasingmaatschappij te kiezen met ervaring in financiële leasing van bedrijfsvoertuigen. Vergelijk verschillende leasingmaatschappijen en vraag offertes aan om de beste voorwaarden te krijgen.

2. Selecteer het gewenste voertuig

Bepaal welk type voertuig het meest geschikt is voor de bedrijfsactiviteiten. Houd rekening met de behoeften van het bedrijf, zoals laadvermogen, brandstofefficiëntie en comfort.

3. Onderhandel over de leasevoorwaarden

Bespreek de leasevoorwaarden met de leasingmaatschappij, zoals de duur van de leaseperiode, de maandelijkse leasebetalingen en de restwaarde van het voertuig.

4. Onderteken de leaseovereenkomst

Zodra beide partijen het eens zijn over de voorwaarden, kan de leaseovereenkomst worden ondertekend. Zorg ervoor dat u alle voorwaarden en verplichtingen begrijpt voordat u de overeenkomst ondertekent.

5. Maandelijkse leasebetalingen

Gedurende de leaseperiode betaalt de ondernemer maandelijkse leasebetalingen aan de leasingmaatschappij. Deze betalingen worden in principe beschouwd als bedrijfskosten en kunnen fiscale voordelen opleveren.

6. Einde van de leaseperiode

Aan het einde van de leaseperiode heeft de ondernemer de mogelijkheid om het voertuig aan te kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde. Als de ondernemer besluit om het voertuig niet aan te kopen, kan het voertuig worden teruggegeven aan de leasingmaatschappij.

Conclusie

Financiële leasing kan een aantrekkelijke optie zijn voor ondernemers die bedrijfsvoertuigen nodig hebben. Het biedt niet alleen flexibele financieringsmogelijkheden en fiscale voordelen, maar zorgt ook dat ondernemers toegang hebben tot moderne en betrouwbare voertuigen. Door een geschikte leasingmaatschappij te selecteren en de leasevoorwaarden nauwgezet te onderhandelen, kan financiële leasing een waardevolle investering zijn voor de aanschaf van bedrijfsvoertuigen.

Thomas - profielfoto - square

Over de auteur

Thomas Lantmeeters

In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

Meer blogs