• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Cashflow management: Hoe kmo’s hun cashflow effectief kunnen beheren voor duurzame groei

Cashflow management: Hoe kmo’s hun cashflow effectief kunnen beheren voor duurzame groei

Cashflow Management_ Hoe KMO's hun cashflow effectief kunnen beheren voor duurzame groei - Proficio
Laatst bewerkt:  juni 12, 2024  |    Gepubliceerd: oktober 13, 2023

De levensader van elk bedrijf, groot of klein, is cashflow. Voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) kan een effectief cashflowbeheer het verschil betekenen tussen floreren en falen. In deze blog duiken we in de wereld van cashflow management en delen we strategieën waarmee KMO’s hun financiën kunnen optimaliseren voor blijvende groei.

Wat is cashflow?

Eenvoudig gezegd, cashflow is de beweging van geld in en uit je bedrijf. Positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt (door verkoop, diensten, enz.) dan dat er uitgaat (betalingen aan leveranciers, salarissen, huur). Negatieve cashflow: het tegenovergestelde.

Waarom is cashflowbeheer essentieel voor kmo’s?

KMO’s hebben vaak niet dezelfde financiële buffers als grotere bedrijven. Een onverwachte uitgave of een trage verkoopmaand kan een significante impact hebben. Daarom is het cruciaal om altijd een vinger aan de pols te houden van je cashflow.

Strategieën voor effectief cashflowbeheer

1. Planning

Zorg ervoor dat je inkomsten en uitgave vooruitgepland worden per maand zodat je eventuele terkorten kan voorzien en hier tijdig een oplossing voor kan vinden.

2. Versnel inkomsten

Overweeg kortingen voor snelle betalers of vraag om een aanbetaling bij grote orders. Factureer ook onmiddellijk na het voltooien van een dienst.

3. Vertraag uitgaven zonder bruggen te verbranden

Onderhandel met leveranciers over langere betalingstermijnen, maar zorg altijd voor tijdige betalingen om goede relaties te behouden.

4. Beheer voorraad efficiënt

Vermijd een te grote voorraad. Vindt het juist systeem om te bepalen wat de ideale voorraadgrootte is en van welke producten je meer of minder voorraad nodig hebt.

5. Toegang tot flexibele financiering

Overweeg kredietlijnen of kortetermijnleningen die je kunt gebruiken tijdens kasstroomdips.

  Conclusie

  Voor KMO’s kan cashflowbeheer voelen als een ingewikkelde oefening. Doordat KMO’s vaak niet beschikken over grote reserves is dit echter essentieel. Met de juiste strategieën en aandacht voor detail kan je bedrijf floreren en groeien. Cashflow is meer dan alleen cijfers op papier, het is de ademruimte die je geeft aan je bedrijf om de juiste beslissingen te nemen en bijgevolg te groeien.

  Thomas - profielfoto - square

  Over de auteur

  Thomas Lantmeeters

  In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

  Meer blogs