• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bespaar met deze 9 slimme belastingtips voor ondernemers in België

Bespaar met deze 9 slimme belastingtips voor ondernemers in België

Laatst bewerkt:  juni 11, 2024  |    Gepubliceerd: juni 19, 2024

Inleiding

Als ondernemer in België weet je dat belastingen een groot deel van je bedrijfskosten kunnen uitmaken… Gelukkig zijn er tal van handige belastingtips en strategieën die je kunt toepassen om je belastingsom aanzienlijk te verlagen. In dit artikel ontdek je 9 slimme manieren om als ondernemer maximaal te besparen op je belastingen.

Tip 1: begrijp het verschil tussen inkomstenbelasting en BTW

Een van de eerste dingen die je als ondernemer moet begrijpen, is het onderscheid tussen inkomstenbelasting en BTW. Inkomstenbelasting is een directe belasting die je betaalt op basis van je netto-inkomen, terwijl BTW een indirecte belasting is die je int van je klanten en vervolgens afdraagt aan de overheid.

Bij een eenmanszaak doe je jaarlijks aangifte voor de inkomstenbelasting, waarbij je netto-beroepsinkomen (inkomsten min aftrekbare kosten) wordt belast volgens de progressieve tarieven. Voor vennootschappen geldt de vennootschapsbelasting, die wordt berekend op basis van de winst van de onderneming.

Daarnaast zijn er ook nog diverse aanvullende belastingen, zoals gemeentebelasting en provinciebelasting, waar je als ondernemer rekening mee moet houden.

Tip 2: maak gebruik van de BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen

Blijft jouw jaaromzet als ondernemer onder de 25.000 euro? Dan kom je in aanmerking voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen. Dit betekent dat je geen btw hoeft door rekenen aan je klanten en ook geen btw-aangifte hoeft in te dienen. Je bent wel btw-plichtig, maar je hoeft simpelweg geen btw te betalen.

Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze regeling, zoals voor ondernemers die actief zijn in de bouwsector of handelen in schroot. Controleer dus goed of jouw activiteiten in aanmerking komen.

Tip 3: houd nauwkeurig je uren bij voor het urencriterium

Als ondernemer kun je profiteren van diverse aftrekposten, maar daar zijn vaak wel voorwaarden aan verbonden. Eén daarvan is het urencriterium, waarbij je jaarlijks minstens 1.225 uur aan je onderneming moet besteden.

Registreer daarom nauwkeurig al je uren, niet alleen de declarabele uren maar ook tijd besteed aan administratie, marketing en andere bedrijfsactiviteiten. Als je aan het urencriterium voldoet, heb je recht op verschillende belastingvoordelen.

Tip 4: maak gebruik van de kilometervergoeding voor privéauto’s

Heb je als ondernemer een privéauto die je ook zakelijk gebruikt? Dan kun je de gereden kilometers declareren tegen een vaste vergoeding van €0,15 per kilometer. Deze vergoeding is een aftrekbare beroepskost, waardoor je belastbaar inkomen daalt.

Zorg er wel voor dat je alle gereden kilometers goed bijhoudt en kunt aantonen. Vergeet ook je fiets niet, want ook fietskilometers voor zakelijke doeleinden zijn aftrekbaar.

Tip 5: benut de mogelijkheden van profit first

De profit first-methode is een slimme manier om als ondernemer je winst veilig te stellen, voordat je belastingen betaalt. Het principe is simpel: zodra je inkomsten binnenkomen, zet je eerst een percentage opzij voor belastingen, voordat je andere uitgaven doet. Deze profit first methode helpt je om financiële stabiliteit te waarborgen.

Op deze manier voorkom je dat je je belastingverplichtingen onderschat en achteraf voor verrassingen komt te staan. Bovendien kun je met profit first ook beter sturen op je winstgevendheid door belastingen vooraf te betalen.

Tip 6: laat je inkomstenbelastingaangifte professioneel verzorgen

Hoewel je als ondernemer je belastingaangifte zelf kunt doen, is het vaak verstandiger om dit uit te besteden aan een boekhouder of belastingadviseur. Zij hebben de expertise om je aangifte optimaal te structureren en alle mogelijke aftrekposten te benutten. Het uitbesteden van je belastingaangifte kan je veel tijd en moeite besparen.

Zeker als je onderneming complexer wordt, is het de moeite waard om een professional in te schakelen. Zij kunnen je ook helpen om je voorafbetalingen goed in te schatten, zodat je geen boetes riskeert.

Tip 7: registreer al je beroepskosten nauwkeurig

Als ondernemer kun je tal van kosten aftrekken van je belastbaar inkomen, zolang ze gerelateerd zijn aan je bedrijfsactiviteiten. Denk aan kosten voor je bedrijfsauto, kantoormateriaal, telefoon, internet en meer. Deze aftrekbare bedrijfskosten kunnen je belastingdruk aanzienlijk verlagen.

Bewaar al je facturen en bonnen zorgvuldig, zodat je deze kosten goed kunt aantonen. Sommige kosten, zoals representatiekosten en restaurantbezoeken, zijn slechts gedeeltelijk aftrekbaar. Laat je hierover adviseren door een expert om te weten welke representatiekosten aftrekbaar zijn.

Tip 8: overweeg een overstap naar een vennootschapsstructuur

Naarmate je onderneming groeit, kan het interessant zijn om na te denken over een overstap van een eenmanszaak naar een vennootschapsstructuur, zoals een BV. In een vennootschap worden de belastingen namelijk berekend op basis van de winst, wat vaak gunstiger is dan de progressieve tarieven van inkomstenbelasting.

Bovendien biedt een vennootschap ook een betere bescherming van je privévermogen. Zorg wel dat je je goed laat informeren over de voor- en nadelen voordat je deze stap zet.

Tip 9: blijf op de hoogte van wijzigingen in de belastingwetgeving

Tot slot is het cruciaal om als ondernemer op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de belastingwetgeving. Wetten en regelgeving veranderen immers regelmatig, waardoor nieuwe aftrekmogelijkheden of belastingvoordelen kunnen ontstaan.

Volg daarom relevante nieuwsbronnen, abonneer je op nieuwsbrieven van de Belastingdienst en raadpleeg periodiek je boekhouder of belastingadviseur. Op die manier voorkom je dat je belastingvoordelen mist en kun je jaarlijks optimaal besparen op je belastingen door alle belastingvoordelen te benutten.

Conclusie

Door deze 9 belastingtips toe te passen, kun jij als ondernemer jouw belastingaanslag aanzienlijk verlagen en je winst maximaliseren. Neem de tijd om je erin te verdiepen en laat je adviseren door experts. Zo zorg je ervoor dat je als ondernemer optimaal profiteert van alle beschikbare belastingvoordelen.

Thomas - profielfoto - square

Over de auteur

Thomas Lantmeeters

In 2021 besloot ik dat het mijn missie was om andere ondernemers te helpen bij het verwezelijken van hun dromen en daarom heb ik Proficio opgericht.

Meer blogs

Cash management strategieën voor financiële stabiliteit binnen je onderneming
EBITDA-marge: een diepgaand inzicht in operationele winstgevendheid
Een succesvolle bedrijfsovername in 12 stappen